Professionele cryotherapie.

Het gebruik van vloeibare stikstof in de huisartsenpraktijk is niet meer weg te denken.

Er komen dagelijks patiënten bij de huisarts met kleine huidaandoeningen, die snel behandeld kunnen worden met cryotherapie. Een logische volgende stap is om dagelijks cryotherapie aan te kunnen bieden en om het wattenstaafje te vervangen door een professioneel apparaat voor nauwkeurige applicatie van vloeibare stikstof.

Een interview met een enthousiast gebruiker van de vloeibare stikstofspray.

Bob van Heukelom, directeur Medichain

Dick Pons is huisarts in een solopraktijk in Gorinchem en maakt al jaren gebruik van de een professioneel apparaat waarmee hij gericht vloeibare stikstof op de te behandelen huid kan sprayen.

Dick ziet twee grote voordelen aan de service van en het toepassen van de vloeibare stikstof via een spray apparaat. ‘Eén is dat ik altijd stikstof in de praktijk heb, omdat ik een leverancier heb die netjes één keer per 4 weken de vloeibare stikstof komt wisselen. Het wordt geleverd in een gecertificeerde stikstof container waarin de stikstof langdurig goed blijft. Je grijpt nooit mis en dat vind ik een heel groot voordeel. Je hoeft je patiënt niet terug te laten komen en je laat geen kansen meer liggen’.

‘Het tweede grote voordeel is dit apparaat zelf, waarmee je veel nauwkeuriger kunt werken dan met zo’n wattenstaafje en je komt niet in aanraking met de patiënt. Het is professioneler, sneller en hygiënischer.’

Dick vervolgt: ‘Je werkt ook veel nauwkeuriger omdat je met een mal werkt, die gemaakt is van een gehard soort plastic wat niet wordt aangetast door de temperatuurswisselingen. Dat maakt het apparaat zo geniaal. Je kiest de juiste opening in de mal en die plaats je om de laesie heen. Vervolgens spuit je de vloeibare stikstof daar doorheen. Ik gebruik die mal bijna altijd, want het is feitelijk een heel mooie weefselbeschermer, waardoor je zo min mogelijk weefsel buiten de laesie bevriest.’

Het apparaat is uitgerust met 6 verschillende spuitmondjes waarmee je heel gericht kunt doseren. Er zit ook een opzetstukje bij met een haakse bocht. Hiermee kan je op lastige plekken komen, zoals tussen de tenen.

‘Het vullen gebeurt met een speciale hevel die je op de stikstof container zet, hiermee kun je zonder morsen het reservoir vullen. De stikstof staat onder druk waardoor de vloeibare stikstof echt als een straal uit de opening komt. Een drukventiel zorgt ervoor dat de druk in het reservoir niet te hoog oploopt’.

Veel gerichter en minder pijnlijk.

‘Voetwratten bij kinderen kan je met de vloeibare stikstofspray heel gericht en dus veel beter behandelen dan met het wattenstaafje. Doordat je direct op de wrat spuit kun je veel dieper bevriezen en het resultaat is dan ook veel beter. Door gebruik te maken van de mal is het ook minder pijnlijk omdat je alleen de wrat bevriest en niet de gezonde huid. Ook grote verruca seborrhoica kan je met veel sneller resultaat behandelen, omdat je de patiënt om de paar dagen kunt terug laten komen, want je hebt altijd stikstof in huis.’

‘Met de mal kan je ook lastige fibromen, bijvoorbeeld die op de oogrand, zonder gevaar bevriezen. Eigenlijk kun je alle afwijkingen die op de huid zitten behandelen, uiteraard met uitzondering van gepigmenteerde laesies. Vroeger moest ik lastige voetwratten of hardnekkige wratten toch nog doorsturen, maar dit is vrijwel nooit meer nodig.’ Dick Pons is erg enthousiast over de mogelijkheden van deze moderne en professionele behandeling met vloeibare stikstof. Hij besluit dan ook met: ‘Het is echt een belangrijk instrument in mijn praktijk geworden, want ik gebruik hem vrijwel iedere dag.’

Bent u geïnteresseerd geraakt na het lezen van dit interview met Dick Pons en wilt u ook met het apparaat voor vloeibare stikstof gaan werken? Vraag dit dan aan via: klantenservice@medichain.nl en wij regelen het voor u.

Cry-AcCryoplate

Medichain levert de De Cry-Ac®. Dit apparaat is onderhoudsvrij en verkrijgbaar in een Mini (300 ml) en een Maxi (500 ml) variant. De stikstof blijft in de Mini variant 8 uur beschikbaar en in de Maxi 10 uur.

Meer informatie over het behandelen met de vloeibare stikstofspray en het abonnement op de stikstof leveranties kunt u vinden op www.medichain.nl onder Services.

 

 

 

Geplaatst in Disposables, Innovatie, Medische apparatuur, Spreekuurtips, Uitgelicht-homepage, Zorggroep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *