De “Medichain Standaard” voor verbruiksmaterialen.

Medichain stelt zich ten doel om aanbieders van huisartsenzorg zo goed mogelijk te ondersteunen bij hun praktijkvoering. Wij stellen vragen bij de routines van alledag en komen met verrassend eenvoudige oplossingen. Dit keer hebben wij gekeken naar het bestelproces voor de dagelijkse verbruiksmaterialen op zowel medisch als facilitair gebied. Onze oplossing zorgt voor een eenvoudig bestelproces en levert een serieuze besparing van de logistieke kosten op.

Slimmer omgaan met verbruiksmaterialen.

Door Bob van Heukelom, voormalig huisarts & oprichter Medichain en Rob Smeets, hoofd inkoop Medichain.

Denkt u even mee? Op jaarbasis betreft de post verbruiksmateriaal nog geen € 4000,- per normpraktijk. Dat betreft dus nog geen 10% van de totale kosten van een praktijk en minder dan 2% van de omzet. Is het daarom uit kostenoverwegingen wel zo zinnig om op ‘koopjesjacht’ te gaan?

Gaat u veel in op aanbiedingen, dan zult u merken dat uw voorraad versnipperd raakt en vervolgens mag u ook nog eens veel orders en losse nota’s gaan verwerken.  Uiteindelijk kost dat veel meer dan het initiële voordeel doet vermoeden. Als je alles bij één vertrouwde partij kunt bestellen, die er voor zorgt dat de producten top zijn en de prijzen laag, dan levert dat veel meer winst op.

In iedere praktijk wordt vrijwel hetzelfde type verbandmateriaal, handschoenen, pleisters, spuiten en naalden gebruikt. Maar dat geldt eveneens voor papier, pennen, suiker, koffie, thee wasmiddelen, handdoekjes etc. Daarom hebben wij onszelf de volgende vragen gesteld: “Wat heeft een huisarts nu echt nodig in zijn praktijk? En kunnen we, als we dat hebben gedefinieerd, een vaste lijst van verbruiksmaterialen opstellen op medisch en facilitair gebied, waarmee iedere huisartsenpraktijk optimaal kan functioneren?”

De Medichain Standaard gedefinieerd

Als antwoord op deze vragen ontwikkelden wij de Medichain Standaard. Dit is een standaard set aan betrouwbare producten, waarmee iedere huisartsenpraktijk optimaal kan draaien.

Uit de duizenden verschillende gaasjes, spuiten, hechtmateriaal, toners, papier etc. waaruit normaal moet worden gekozen hebben wij een ‘best practice’ selectie gemaakt, geoptimaliseerd voor de huisartsenpraktijk.  Wij hebben er bewust voor gekozen om niet alleen te kijken naar de prijs. Producten uit het Verre Oosten of Oost Europa zijn vaak goedkoper, maar de kwaliteit ervan en de continuïteit van levering zijn altijd onzeker.

Door gebruik te maken van de Medichain Standaard kan het bestelproces in de praktijk sterk worden vereenvoudigd en daardoor gaan de kosten automatisch omlaag. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten: Hoe meer huisartsen gebruik maken van de standaard, hoe scherper onze inkoopprijzen zullen worden.

De Medichain Standaard Medisch

med supplies

Het bleek dat met in totaal slechts 160 producten in 12 duidelijk te onderscheiden categorieën iedere praktijk ruimschoots voorzien kan worden. Ongeveer 60 producten worden regelmatig besteld en de rest zo nu en dan.  Dat maakt het bestellen voor de praktijkassistente heel eenvoudig en overzichtelijk.

De logistiek wordt door ons zelf verzorgd vanuit ons magazijn in Oss. (zie foto’s) Hier ligt de voorraad en van hieruit kunnen we snel leveren. Ook andere artikelen, die niet in de standaard staan, zijn uiteraard door ons te leveren en kunt u vinden in onze webshop.

De Medichain Standaard Facilitair

kantoorartikelen

Deze bestaat in totaal uit 320 producten in de volgende 8 categorieën: Catering (66 artikelen), Schoonmaak (34 artikelen), Inkt & Toner producten (45 artikelen), Kantoormachines (24 artikelen), Kantoormeubelen (7 artikelen), Kopieerpapier (10 typen papier) en Postzegels (3 soorten)

Voor de facilitaire producten hebben wij een speciale afspraak gemaakt met Staples Advantage, waarbij wij voor onze Medichain Standaard Facilitair de laagste prijzen hebben kunnen onderhandelen. Via de website van Medichain klikt u eenvoudig door naar Staples Advantage waar u de Medichain Standaard Facilitair kunt vinden.

Geen starre lijst

Onze Medichain Standaard lijsten zijn geen starre lijsten, want u heeft voldoende keuzemogelijkheden. Van tijd tot tijd kunnen we de standaard aanpassen aan de voorkeuren van de gebruikers.

Wilt u iets hebben dat buiten de standaard valt? Dan kan dat uiteraard ook worden besteld via onze webshop, want wij kunnen vrijwel alles leveren.

Bij Medichain bestelt u zonder franje

Bij ons heeft u geen voorraad beheersysteem met barcode scanners nodig. Die maken het bestelproces alleen maar onnodig omslachtig en rigide. Bij ons krijgt u ook geen oneigenlijke cadeaus. Dat vinden wij niet stroken met de beroepsmoraal. Wat wij wel doen is, dat wij een vast percentage van onze winst zullen reserveren om artsen te ondersteunen die medische zorg moeten leveren onder barre omstandigheden, zoals Artsen zonder Grenzen. Op die manier dragen u en wij gezamenlijk bij aan een betere wereld!

De Medichain Standaard aanvragen

Iedereen die werkzaam is binnen de huisartsenzorg kan gebruik maken van onze voordelige prijzen. Dit geldt voor zowel huisartsenpraktijken, zorggroepen, als voor huisartsenposten. Dit doet u eenvoudig door u (kosteloos) te registreren op onze website. Zodra u zich heeft ingeschreven en uw aanmelding is geaccepteerd, krijgt u toegang tot de Medichain Standaard en ziet u de speciale prijzen die alleen voor huisartsen gelden.

 

 

 

 

 

 

Geplaatst in Disposables, Financieel, Inkoop, Management, Uitgelicht-homepage, Voorraadbeheer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *