Klimaatbeheersing in de praktijk

Klimaatbeheersing in de praktijkzonnepanelen

Een heel actueel thema met de zomer in aantocht. Het is wel zo aangenaam als het deze zomer niet weer zo drukkend warm wordt in in uw praktijk.
Een drukke huisartsenpraktijk vraagt om een binnenklimaat waarbij u en uw medewerkers goed kunnen werken en uw patiënten zich prettig voelen. We zien dat de verwarming in veel praktijken meestal wel goed geregeld is, maar dat geldt nog lang niet altijd voor de koeling en ventilatie. Hoe bereik je een optimaal binnenklimaat, dat is de vraag waar het in dit artikel om gaat.

Tekst: Mathijs Losekoot Foto’s: Andrea Mullem.

airconditioning
Een huisartsen-, dierenarts- of tandartsenpraktijk vereist een klimaatsysteem dat meer kan dan alleen koelen of verwarmen.
Een optimaal klimaat in de praktijk vraagt ook om goede ventilatie, luchtreiniging en de juiste luchtvochtigheid. Daarnaast moet het systeem voldoen aan de wettelijke eisen. Een advies op maat is daarom geen overbodige luxe.

Gaat u nieuw bouwen of verbouwen? 

Zet klimaatbeheersing in dat geval al in de beginfase op de agenda! Voor een behaaglijk klimaat is de luchtverdeling, de toe- en afvoer van lucht en regelbaarheid van de temperatuur per ruimte zeer belangrijk om vooraf rekening mee te houden. Een kantoor of sportkantine stelt andere eisen aan het binnenklimaat dan de huisartsenpraktijk.

En de klimaateisen zijn niet alleen afhankelijk van ‘t soort praktijk, ook de bouwkundige eigenschappen van de praktijk zelf spelen een rol. Zo is het bijvoorbeeld van belang wat voor soort dak uw praktijk heeft en wat de functie van een bepaalde ruimte is en of er klimatologische eisen zijn. Denk daarbij aan de ruimten, zoals uw laboratorium, of de ruimte waar de autoclaaf of de servers staan. Allemaal zaken om vooraf rekening mee te houden bij de keuze van uw klimaatsysteem.

Mogelijkheden in een bestaande praktijk.

Wanneer u ervaart dat het binnenklimaat in uw praktijk niet optimaal is of dat er verbetering gewenst is, dan zijn er vele mogelijkheden voorhanden om daar verbetering in aan te brengen. Afhankelijk van de geconstateerde problemen, de gewenste aanpassing binnen de bestaande situatie en het beschikbare budget, geeft de klimaatspecialist u een advies op maat. Vaak weet hij betere oplossingen aan te dragen vanuit zijn vakkennis dan alleen het simpel plaatsen van een airco.

Energie besparen en subsidie! 

Bij de keuze van het systeem is ook de energiebalans in een gebouw steeds belangrijker geworden. Voor een beter milieu en een lagere energierekening wordt dankbaar gebruik gemaakt van duurzame technieken. Bekende technieken zijn:

  • Lucht/lucht warmtepompen, waarbij de buitenlucht de energie levert,
  • Hoog Rendement balansventilatie met warmteterugwinning of
  • Laag temperatuur verwarming via vloerverwarming of radiatoren.

Deze nieuwe technieken hebben het comfort en de luchtkwaliteit de laatste jaren aanzienlijk verbeterd en het energieverbruik ligt zo’n 30% tot 40% lager dan bij de conventionele klimaatsystemen.

Ruime subsidie mogelijkheden.

airco-meer-wandEen klimaatspecialist die met zijn tijd is meegegaan past deze technieken dagelijks toe en ontwerpt de installatie zodanig dat u in aanmerking komt voor een fiscale steunmaatregel in de vorm van een paar zeer aantrekkelijke aftrekposten.

Dit kan in ieder geval in 2014 nog oplopen tot 69,5%, dank zij de KIA en de MIA, (deze afkortingen staan voor resp. Kleinschaligheid- en de Milieu Investeringsaftrek) en dat maakt het investeren in duurzame technieken nog interessanter. Samen met de z.g. Vamil regeling is het mogelijk om tot 75% van het totaal te investeren bedrag in het 1e jaar als aftrekpost voor de inkomsten- of vennootschapsbelasting op te voeren.
De leverancier zorgt voor de benodigde nummers en specificaties. Medichain kan dit hele traject eventueel voor u verzorgen. Meestal is het dan met een of twee uurtjes werk goed geregeld en heeft u er geen omkijken meer naar. ( U kunt het natuurlijk ook zelf doen door het aan te vragen via de site van de belastingdienst.)

Een voorbeeld casus: 

Stel: Als huisarts investeert u voor € 8.000,- euro aan verbetering van de klimaatbeheersing in de praktijk.
Dan kunt u buiten de normale afschrijving en de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KiA 28%) dank zij de MIA regeling daar bovenop nog eens 41.5 % extra aftrekken van € 8000,- In totaal dus: 69,5%. Uitgaande van een IB tarief van 52% betekent dit dus een netto extra voordeel van maar liefst € 2891,20,- ( € 5560 x 52%).
Wanneer u deel uitmaakt van een maatschap kunt u het bedrag verdelen over de maten.
Wanneer u een BV heeft komt het netto voordeel iets lager uit maar is nog steeds zeer aantrekkelijk.

Nog meer besparen met zonne-energie. 

TandartsenpraktijkAirconditioning op zonne-energie, is een logische combinatie. De geleverde laagvoltage gelijkstroom van de zon wordt via een omvormer omgezet in de gebruikelijke 230 Volt wisselstroom die uw airconditioner nodig heeft. Staat de airconditioner niet aan, dan wordt de opgewekte stroom gebruikt voor andere apparatuur in uw praktijk. Een investering in een modern zonnepaneel verdient u tegenwoordig binnen 6 tot 8 jaar terug terwijl het paneel een levensduur heeft van gemiddeld 25 jaar.

Kortom: Wanneer u opzoek bent naar een goed klimaat in uw praktijk is een consult bij een klimaatspecialist met kennis van de huisartsenpraktijk zeker aan te bevelen. Hij kan u helpen aan een prettig binnenmilieu in uw praktijk en kent de regels om aanzienlijk te besparen op uw investering.

Heeft u al een klimaatinstallatie waar u tevreden over bent ? Zorg dan voor een goed onderhoudsplan.
Dit zal de kans op storingen met minimaal 40% verminderen en uw installatie gaat aanzienlijk langer mee.

Dit artikel is geschreven door Mathijs Losekoot, installatie-adviseur met meer dan 25 jaar ervaring in de gezondheidszorg. Hij wil u graag adviseren en kan na een bezoek aan uw praktijk een gedegen advies geven.

Besparen op de installatie kosten?

Huisartsen en andere 1e-lijns praktijkhouders kunnen via Medichain besparen op de installatiekosten van een airco of een compleet klimaatbeheersingssysteem.
Klik op onderstaande button en u leest welke voordelen Medichain kan bieden.

Ontdek hier uw voordeel groen

 

Geplaatst in Klimaatbeheersing, Management, Organisatie, Praktijkpand, Uitgelicht-homepage.