Nieuw type spirometer voor in de huisartsenpraktijk.

Eindelijk een spirometer zonder bewegende delen.

Stabielere metingen en minder onderhoud.

Iedereen kent de turbine spirometer. Turbine spirometers meten het aantal draaiingen van een turbine.

Hoe sneller de luchtstroom voorbijkomt, hoe sneller de turbine zal draaien.Een infraroodsensor registreert wanneer de turbine de infrarode lichtstraal breekt en kan hieruit de debieten en volumes berekenen. Een groot nadeel van de turbine spirometer is dat het allerlei draaiende delen heeft.

De turbine spirometer dient ook, net als alle spirometers, frequent gecontroleerd te worden op de juiste kalibratie. Indien er een afwijking wordt geconstateerd kan dit bij een turbine spirometer niet in de praktijk worden gecorrigeerd en zal het apparaat opgestuurd moeten worden naar de fabrikant, waardoor u naast de hoge kosten ook het apparaat dagen en misschien wel weken niet in huis heeft.

 De Vitalograph Pneumotract

vitalograph_pneumotrac_usb_spirometer-pc

De nieuwe Pneumotrac spirometer werkt zonder bewegende delen, omdat deze het ‘Venturi effekt’ meet, dat is een fysisch fenomeen waarbij dynamische vloeistoffen en gassen versnellen wanneer ze door een nauwe opening gaan. Tegelijkertijd is er een drukverval dat gemeten kan worden.

De Pneumotrac meet het verschil in druk d.m.v. dunne buisjes (capillairen) met een vaste kleine weerstand. Uit dit drukverschil en de gekende weerstand kunnen de stroom (flow) en volumes van de uitgeblazen lucht berekend worden. Deze nieuwe techniek levert een aantal voordelen op t.o.v. de oudere typen spirometer.

Enkele voordelen, die het meest in het oog springen zijn: gebruiksgemak, het apparaat kan tegen een stootje, is autoclaveerbaar, heeft geen bewegende delen, levert betrouwbare en consistente resultaten en er is al veel ervaring mee opgedaan in ziekenhuizen. Technisch voldoet deze spirometer verder aan alle internationale normen. Het ijken en kalibreren is gemakkelijk door de gebruiker zelf uit te voeren en dat is voor de huisarts wel zo prettig.

Kijk hier voor meer informatie over de vitalograph spirometer

Geplaatst in ICT, Inkoop, Medische apparatuur, Uitgelicht-homepage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *