Nieuwe behandeling voor slaapapneu syndroom (OSAS)?

Kan de behandeling van OSAS worden vereenvoudigd?

Niet lucht inpompen, maar de luchtweg vrij houden.

Het slaapapneu syndroom of OSAS (de O staat voor obstructief), is een aandoening die wordt gekenmerkt door een regelmatige terugkerende volledige afsluiting van de luchtwegen tijdens de slaap. Het kenmerkende beeld van patiënten die lijden aan OSA is dat zij luid snurken en door de afsluiting van de luchtweg tijdelijk stoppen met ademen. De spieren die de zachte weefsels in de keel ondersteunen ontspannen, waardoor de weefsels zich sluiten en de luchtwegen blokkeren. Elke obstructie kan wel 20 tot 40 seconden duren en in ernstige gevallen kan de ademhaling van patiënten meer dan 30 keer per uur worden onderbroken.

Onbehandelde slaapapneu kan nare gevolgen hebben.

OSAS wordt geassocieerd met depressie, obesitas, diabetes, hartaandoeningen en hypertensie. Naar schatting zijn er meer dan 100 miljoen patiënten wereldwijd, met alleen al in de VS meer dan 22 miljoen. In Nederland wordt geschat dat er 2,3 miljoen mensen last hebben van snurken (uit het proefschrift van de Leidse onderzoeker Arie Knuistingh Neven in 1996)

De toonaangevende conventionele behandeling voor slaapapneu – continue positieve luchtwegdruk (CPAP) – voorkomt dat het weefsel instort door een intern positieve druk in de luchtweg toe te passen. Gebruikers dragen een gezichtsmasker dat via een slang is aangesloten op een grote pompunit naast het bed. (zie foto) Hoewel CPAP-systemen effectief zijn bij het voorkomen van het collaberen van de luchtwegen, zijn ze vaak ongemakkelijk, verstorend en beperken ze de bewegingen van gebruikers tijdens de slaap. Conventionele CPAP-systemen zijn effectief in het voorkomen van de belemmering van de luchtwegen, maar het masker dat is aangebracht op het gezicht en de gebruiker vastmaakt aan een pomp aan het bed kan oncomfortabel en storend zijn.

Veel CPAP-gebruikers stoppen met de behandeling uiteindelijk vanwege het ongemak dat ze zelf of hun kamergenoot hebben.

Een slim pompje met veel mogelijkheden.

Is dit miniscule slimme pompje de oplossing?

 

Sommetrics ‘aerSleepTM neemt een geheel nieuwe benadering van het probleem aan door een negatieve druk uit te oefenen op de buitenkant van de nek door middel van een zachte kraag, waarbij het weefsel en de tong zachtjes naar voren worden bewogen en de ineenstorting van de luchtweg wordt voorkomen. Deze benadering verbetert het gebruikerscomfort boven CPAP door de noodzaak van een masker dat door het gezicht wordt gedragen te vermijden, maar voor de eerste prototypen was nog steeds een 6-voetslang nodig om op de kraag aan te sluiten op een pomp op het nachtkastje.

Jerry Aarestad, mede-oprichter van Sommetrics: “We hadden al prototypen ontwikkeld tegen de tijd dat we TTP Ventus ontmoetten en we wisten dat onze technologie werkte. Maar we waren nog steeds vastgebonden aan een pomp en dat was een probleem voor ons. Binnen negen minuten na het zien van Disc Pump wisten we dat we de oplossing hadden gevonden die we nodig hadden. Ons hele plan was veranderd. ‘

De stille, trillingsvrije werking van de Disc Pump en de hoge pneumatische prestaties maakten het voor Sommetrics mogelijk om de pomp rechtstreeks in de zachte kraag te integreren waarbinnen de negatieve druk wordt uitgeoefend, waardoor een slang en een nachtkastpomp overbodig zijn.

Tom Harrison, Business Development Manager voor TTP Ventus, gaf commentaar

“Sommetrics ‘aerSleepTM is een goed voorbeeld van hoe Disc Pump werkelijk storende producten kan inschakelen. Een stille werking was van cruciaal belang om dit draagbare slaapproduct mogelijk te maken; in andere toepassingen is het onze milliseconde responstijd of niet-pulserende flow die waarde oplevert. We zijn er trots op samen te werken met Sommetrics om dit baanbrekende product op de markt te brengen en we hopen dat hun succes andere toepassingen van onze technologie zal inspireren. ”

Dankzij Disc Pump heeft Sommetrics een product kunnen leveren dat een revolutie in de behandeling van OSA belooft, waardoor miljoenen mensen over de hele wereld die aan deze slopende aandoening lijden, kunnen profiteren.

Sommetrics ‘aerSleepTM, goedgekeurd door Health Canada, is onlangs op geselecteerde Canadese markten geïntroduceerd met een volledige lancering in Canada gepland voor 2018. De goedkeuring van het CE-merk wordt verwacht in het vierde kwartaal van 2018.

Over Sommetrics

Sommetrics is een particulier gefinancierd bedrijf gevestigd in San Diego. Het is vooral gericht op het verbeteren van de slaapkwaliteit door producten en diensten aan te bieden die zich bezighouden met aandoeningen van de bovenste luchtwegen, zoals obstructieve slaapapneu (OSA) en snurken. Daarnaast heeft het bedrijf producten ontwikkeld die het sedatie-gerelateerde compromis van de bovenste luchtwegen tijdens medische procedures aanpakken.

Ga voor meer informatie naar www.sommetrics.com of volg het bedrijf op socal media om te weten wanneer de Somnometric op de markt wordt gebracht.

 

Geplaatst in Algemeen, Lifestyle, Slaap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *