Praktijkvoering: Kernwaarde voor goede huisartsgeneeskunde.

Het uitoefenen van een praktijk is in de afgelopen decennia drastisch veranderd. Ooit werd je huisarts en om een praktijk uit te oefenen had je aan één assistente en een achterwacht genoeg. Daar is in de afgelopen 20 jaar veel in veranderd. De organisatie van de praktijk van tegenwoordig is een veelkoppig monster geworden. Praktijkvoering is een steeds belangrijker element geworden om goede geneeskunde te bedrijven.

Tekst: Bob van Heukelom.

Tijdens de 3-jarige huisartsenopleiding wordt sinds enige jaren iets meer tijd besteed aan praktijk management. Maar tot voor kort was er vrijwel geen aandacht voor dit belangrijke onderdeel van het praktijkhouderschap. De huidige praktijkhouders zijn meestal door schade en schande wijs geworden. Veel informatie die ze kregen was vaak van ‘horen zeggen’ of van ervaringen van buurt collega’s. Veel collega huisartsen heb ik zien worstelen met hun praktijkorganisatie.

Als pas afgestudeerd arts ben je hier meestal niet van bewust en het komt tegenwoordig meer dan eens voor dat een vers gestarte huisarts al na een jaar een flinke ‘burnout’ oploopt omdat de praktijkorganisatie zoveel energie opslurpt. Van de goede patiëntenzorg, waar je als huisarts voor hebt gestudeerd komt veel minder terecht dan je wilt en dat wreekt zich uiteindelijk mentaal.

Een bekend gezegde is: “Iedere goede huisarts wordt vanzelf een slechte huisarts als hij zijn praktijk niet op orde heeft”.

Praktijkvoering is een vak apart geworden.

Steeds vaker worden praktijkmanagers ingeschakeld om de praktijkorganisatie op orde te houden. Maar ook voor hen is het vaak een zaak van ‘trial and error’.

Om al deze redenen hebben wij enkele jaren geleden ‘Medichain’ opgericht. De naam symboliseert het samen optrekken op het gebied van praktijkvoering. Ons doel is om huisartsen zoveel mogelijk te ondersteunen met de ‘best practices’, die wij uit de markt kunnen halen.

De afgelopen 8 jaar hebben wij de markt voor de huisartsen intensief onderzocht. Hierdoor zijn wij een van de weinige organisaties die een goed overzicht hebben van het aanbod van dienstverleners voor huisartsen.

Ons doel is om slimme modules te ontwikkelen voor praktijkvoering. In de meeste huisartsenpraktijken spelen dezelfde vraagstukken en ze hebben bijna allemaal dezelfde materialen en diensten nodig. Nu nog gebruikt iedereen door het versnipperde aanbod heel veel verschillende merken, maten, en verpakkingen door elkaar. Dat maakt het allemaal erg ondoorzichtig en inefficiënt. Alleen al op het gebied van medische apparatuur en disposables bestaat er een oerwoud van aanbieders. Dit heeft tot gevolg dat er een enorme versnippering is ontstaan van producten, die worden gebruikt door huisartsen.

Wij vroegen ons daarom af: Kunnen we de inkoop van materialen en diensten overzichtelijker en transparanter maken.

Op dit moment wordt door ons onderzoek gedaan naar het benodigde assortiment disposables en verbandmateriaal. Hiervoor hopen we binnenkort een ‘best choice’ assortiment te kunnen aanbieden. Daarbij zijn kwaliteit, beschikbaarheid en prijs voor ons de belangrijkste criteria.

Voor een tweetal andere productgroepen hebben we dit onderzoek zojuist afgerond en kunnen we nu onze beste keuze aanbieden. Voor telefonie en ‘narrowcasting’ hebben wij de aanbieders in de markt naast elkaar te gezet en hen het vuur aan de schenen te leggen. Welke functies zitten er standaard in het pakket en zijn deze geschikt voor huisartsen? Waar zitten de verborgen kosten? Wordt er een meerprijs berekend voor gewenste diensten? Hoe is de service geregeld? Al deze vragen werden door ons op een rij gezet en uiteindelijk hebben we daar uit een keuze gemaakt voor een ‘best practice’.

Marktwerking in de zorg kan zich door onze aanpak nu in omgekeerde richting gaan ontwikkelen. Huisartsen die zich aansluiten bij Medichain weten zich gesteund door een team van professionals, die na uitgebreide inventarisatie van de markt met goede oplossingen komen voor vraagstukken m.b.t. uw praktijkvoering. Initiatieven uit het veld nemen daarin wij graag mee.

Wij zien onszelf als een echte belangenorganisatie voor praktijkhoudende huisartsen en hopen de komende jaren veel nieuwe ontwikkelingen ten faveure van uw praktijkuitoefening aan te kunnen bieden.

 

Geplaatst in Disposables, Financieel, ICT, Management, Medische apparatuur, Narrowcasting, Organisatie, Praktijkpand, Telefonie, Voorraadbeheer, Wachtkamerscherm, Zorggroep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *