Negen tips voor een aantrekkelijke afspeellijst in uw wachtkamer.

Om een aantrekkelijk programma op je wachtkamerscherm of wachtkamer TV te kunnen laten afspelen is het van belang dat je de  afspeellijst zo gevarieerd mogelijk samenstelt.

Het kost wat tijd om een speellijst voor te bereiden maar als je eenmaal een paar verschillende speellijsten hebt gemaakt dan kan je er lang plezier van hebben. Het bijhouden is meestal weinig werk, want veel onderwerpen worden automatisch vernieuwd.

1. Zorg voor structuur

In veel wachtkamers hangen informatieschermen, waar goed bedoelde informatie over openingstijden, de spelregels van de praktijk of gezondheidsadviezen worden gegeven. Voor patiënten is deze stroom van droge informatie vaak niet erg aantrekkelijk om naar te kijken. De meeste patiënten zijn vooral met zichzelf bezig op zo’n moment. Zorg er daarom voor dat je afspeellijst afwisselend en luchtig is.


Wissel af tussen informatievoorziening, actualiteit, verstrooiing en een ‘personal touch’.


Als de kijker zojuist een weerbericht heeft gezien dan is het niet boeiend om dit twee fragmenten later nog eens te tonen. Hetzelfde geldt voor widgets die tekst tonen en widgets die visuele content aanbieden.

Probeer een goede afwisseling te maken tussen bijvoorbeeld widgets van de Nu.nl  met tekst en een foto van bijvoorbeeld ‘Flickr’ of de National geographic’ een eigen mooie natuurfoto, of een Fokke & Sukke widget die juist heel visueel zijn.

Voeg een bumper (een bewegend tussenbeeldje tussen twee fragmenten) toe aan je afspeellijst en laat deze met regelmaat terugkomen. Op deze manier creëer je blokken met content, die voor zowel de kijker als voor de maker overzichtelijk zijn.

Onder punt 3 zie je een voorbeeld van een gestructureerde afspeellijst

2. Maak een verdeling tussen informatie & amusement

Een informatiescherm in de wachtkamer is ideaal om patiënten op de hoogte te stellen van belangrijke wetenswaardigheden over de praktijk. Maar een afspeellijst met alleen maar teksten die over de praktijk gaan zullen al snel niet meer worden bekeken. Daarmee schiet je je doel al snel mee voorbij.

Een goede afspeellijst moet vooral leuk en interessant zijn om naar te kijken. Hoewel je de klant misschien vooral wilt informeren over zaken die de praktijk aangaan, is het eerst van belang dat de afspeellijst aanzet tot kijken.
Zorg daarom voor een verhouding waarin 75% amusement is en 25% informatie.


“Het is van belang dat de speellijst aantrekkelijk is om naar te kijken.” 


3. Wat is de minimale lengte van een afspeellijst?

Een afspeellijst is eenvoudig samen te stellen door verschillende fragmenten onder elkaar te plaatsten. Een afspeellijst kan er bijvoorbeeld zo uitzien.

Voorbeeld van een speellijst. Klik op de foto om deze te vergroten.

Zoals je ziet in het voorbeeld worden tekstblokken en informatie-fragmenten van bijv. Nu.nl of de buienradar, afgewisseld met bewegende fragmenten zoals korte nieuwsflitsen of natuurfilmpjes. Door het werken in blokken breng je structuur en afwisseling aan. Dit zorgt ervoor dat je de interesse vasthoudt.

In dit voorbeeld is er gekozen voor een blok met de volgende opbouw: Bumper – 1x informatief fragment – 3x een nieuws- of amusement fragment. Elk blok duurt ongeveer één minuut, de kijker zit ongeveer tien minuten in de wachtkamer.


“Maak meerdere speellijsten zodat je dagelijks kunt wisselen van speellijst.”


Zorg dus voor ongeveer tien blokken per afspeellijst. Dit biedt de praktijk de mogelijkheid tot zo’n tien informatieve fragmenten te laten zien.

Uiteraard is het leuker als je meerdere afspeellijsten samenstelt, die je op de verschillende dagen van de week kunt laten afspelen. Zo zorg je voor voldoende afwisseling.

4. Gebruik Social Media

Vergeet niet om Social Media fragmenten toe te voegen aan je afspeellijst als de praktijk die aanbiedt. Hierdoor creëer je interactie met de kijker. Het is mogelijk om Facebook, Twitter, LinkedIn en Instagram toe te voegen aan je afspeellijst.


“Social media fragmenten spelen in op de actualiteit, zijn vaak vermakelijk en houden een speellijst luchtig”


Deze fragmenten zijn vaak vermakelijk, maar zetten ook aan tot het ‘liken’ of volgen van de Social Media pagina’s van de praktijk. De widgets bieden de mogelijkheid om nuttige informatie luchtig aan te bieden. Een Facebookupdate over de huisartspraktijk is leuker om te lezen dan hetzelfde bericht opgemaakt in een tekstfragment.

5. Voeg actuele berichtgeving toe aan de speellijst

Het is niet erg om bijvoorbeeld de ‘Nu.nl headlines’ widget vaker dan één keer te programmeren in een afspeellijst. Dit zorgt zelfs voor herkenning. Zorg er alleen wel voor dat de berichten niet telkens hetzelfde zijn.

Bij het aanmaken van een “newsroom” widget, zoals ‘Nu.nl headlines’, kan je met een cijfer aangeven welk bericht je wilt tonen uit de feed. Indien de widget één keer wordt ingezet in de afspeellijst dan kies je voor ‘1’ (het meest recente bericht).

Indien je meerdere gelijke newsroom widgets wilt laten zien dan vul je de eerste keer ‘1’ in en de tweede keer ‘2’ (het op één na meest recente bericht) etc.

6. Zorg voor eenheid in stijl.

Een stijl zorgt voor een evenwichtige vormgeving. Dit zorgt voor eenheid en creëert rust. Er worden verschillende stijlen aangeboden in onze narrowcasting.

Enkele voorbeelden van verschillende stijlen ziet u hier. Klik op de foto voor een vergroting

Probeer zoveel mogelijk met één stijl te werken. Voorbeelden van beschikbare stijlen zijn o.a. de volgende stijlen:

  • Healthcare,
  • Transparant,
  • Corporate,
  • Hipster
  • Basic

 

In dit korte filmpje ziet u een voorbeeld van enkele stijlen en een bumper.

 

7. Maak het persoonlijk.

Geef een speellijst een persoonlijke tintje. Dat wordt altijd erg gewaardeerd. Heeft u een interessante hobby, die voor anderen ook interessante plaatjes oplevert? Aarzel dan niet om die op te nemen in uw speellijst. Dat trekt erg de aandacht en maakt de speellijst nog interessanter om naar te kijken.


Een aantrekkelijke afspeellijst is zowel informatief als vermakelijk en…. is persoonlijk!


Heeft u een mooie reis gemaakt? Laat uw patiënten daar dan van meegenieten. Patiënten zijn altijd geïnteresseerd in de dokter zelf. Zo maakt u het programma veel

Ook actiefoto’s van de praktijk doen het altijd goed. De assistente die een oor uitspuit, de POH achter haar bureau, in gesprek met een patient of de huisarts die een lichamelijk onderzoek verricht of een ingreep doet. De mensen vinden dat erg interessant om te zien. Zorg er wel voor dat de patient daarbij niet herkenbaar in beeld komt, of vraag eerst toestemming.

Om kinderen voor te bereiden op het lichamelijk onderzoek is het een interessante optie om bijvoorbeeld een foto of een heel kort filmpje op te nemen van een lichamelijk onderzoek van een kind. Dan kan het kind zich daar al mee identificeren.

8. Thuisarts films: De voors en tegens.

Onderwerpen over ziekten en aandoeningen worden als zwaar en soms als bedreigend ervaren. Het is goed om daar rekening mee te houden. In sommige wachtkamers zien wij langdradige ‘educatieve medische filmpjes’ van soms wel 20 minuten. Daar blijft iemand, die met zijn eigen probleem bij de dokter komt, niet lang naar kijken. Thuisarts filmpjes zijn dan een mooie aanvulling. Deze duren maximaal 3 minuten en zijn heel begrijpelijk.

Als je thuisarts fragmenten opneemt in je afspeellijst zorg er dan zeker voor dat deze regelmatig afgewisseld worden door een aantal verstrooiende fragmenten. Zo nu en dan een mooie foto of een klein grappig filmpje kan de aandacht vasthouden en bevordert een ontspannen sfeer in de wachtkamer.

Wij wensen u veel succes met het creëren van uw eigen wachtkamerscherm afspeellijst.

Stuur ons gerust uw commentaar of ervaringen die u zelf heeft. Heeft u zelf leuke fragmenten die u met anderen wilt delen dan willen wij u daar graag mee helpen.

9. Maak gebruik van een eenvoudig te bedienen CMS.

Zorg ervoor dat het programma dat u kiest een eenvoudig te bedienen beheersprogramma (CMS) heeft,  Een belangrijk criterium van voor zo’n programma moet zijn dat u snel kunt wisselen van speellijst. Beslis dus altijd voordat u tot aanschaf over gaat of het programma snel te leren is en dat u snel een nieuwe speellijs klaar kunt maken.

Heeft u nog geen wachtkamerscherm?

Kijk dan eens naar de wachtkamer-oplossingen op:  www.mediscreen.nl

Geplaatst in Geen categorie.