Wachtkamermuziek

Zo betaalt u minder aan auteursrechten.

Muziek laten horen in je wachtkamer werkt voor de mensen in de wachtkamer ontspannend en is privacy-verhogend. Maar er hangt wel een prijskaartje aan. Welke mogelijkheden zijn er om hierop te besparen?

Door Bob van Heukelom.

Een muziekje in de wachtkamer afspelen heeft een aantal voordelen. Het is gezellig en kan het zitten in de wachtkamer veraangenamen. Mensen worden van stille wachtkamers vaak gespannen en als er aangename muziek wordt gespeeld kan daar een ontspannende werking van uit gaan. Veel artsen merken dat direct aan het contact met hun patiënten.

Het is ook een probaat middel om gesprekken aan de balie minder verstaanbaar te maken waarmee de privacy van uw patiënten kan worden beschermd.

Er hangt wel een prijskaartje aan het laten afspelen van muziek in de wachtkamer.  Ten eerste heeft u natuurlijk een geluidsinstallatie nodig. Wilt u radio uitzenden dan hoort daar ook nog een ontvanger bij.

Ten tweede maakt het uit wat voor muziek u laat horen. Kiest u voor bekende muziek vanaf een CD- of een MP3 speler of kiest u er voor om een radiozender te laten horen? In het eerste geval bepaalt u zelf wat voor soort muziek u laat horen, maar het kost meer tijd en  het kan na verloop van tijd kan het oersaai worden voor de patiënten en assistentes om steeds dezelfde speellijst te horen.. Kiest u ervoor om een radiozender te laten horen dan heeft u te maken met reclameblokken, nieuwsberichten en de praatjes van diskjockeys.

Buma/Stemra en Sena rechten

Wanneer u muziek openbaar wilt maken, krijgt u te maken met zowel Sena als Buma/Stemra. Wat zijn precies de verschillen tussen deze twee organisaties? In het kort het er op neer dat Buma/Stemra op komt voor de belangen van de bedenkers van de muziek en Sena voor de uitvoerende artiesten en platenmaatschappijen.

Wachtkamermuziek mag u niet gratis aanbieden. In al deze gevallen moet u rekening houden dat u aan zowel Buma/Sena als Sena de muziekrechten voor de artiesten dient af te dragen.  De hoogte van het bedrag dat Buma/Sena u oplegt hangt af van de grootte van de instelling waar u werkt. (prijzen beschikbaar?)

Collectief abonnement via uw brancheorganisatie:

Buma/Stemra en Sena hebben met diverse brancheorganisaties collectieve abonnementen afgesloten. Door gebruik te maken van het collectieve inkoop kanaal van Medichain kunt u hierop een aantrekkelijke korting ontvangen van 12%

Rechten vrije muziek

Er bestaat ook een alternatieve route om voor bijna de helft van de kosten wachtkamermuziek aan te bieden en dat is door gebruik te maken van rechten vrije muziek. Dit is muziek die is gecomponeerd door muziekkanten, die de rechten van de nummers die ze hebben gecomponeerd hebben verkocht aan de distributie bedrijven.  In het verleden had rechten vrije muziek geen bijster goed imago. Het was vaak niet om aan te horen. Maar intussen is deze tak van de muziekindustrie volwassen geworden. Productiebedrijven zijn in dit gat gesprongen en kopen muziekproducties in van professionele kwaliteit. Veel bekende muzikanten werken hier intussen aan mee en dat verhoogt de kwaliteit van deze muziek. Dta is de reden dat er in openbare ruimten steeds vaker gebruik wordt gemaakt van rechten-vrije muziek.

Voor deze rechten-vrije muziek hoeft u geen bijdrage meer te betalen aan de muziekkant (het woord zegt het al!) U betaalt alleen nog wel de kosten aan de distributie partner. Deze kosten zijn beduidend lager dan wat u kwijt bent aan Buma/Sena rechten.

 

Geplaatst in ICT, Management, Narrowcasting, Praktijkpand, Uitgelicht-homepage, Wachtkamerscherm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *