Kankercellen zetten suikers om in vetzuren om zich te kunnen verspreiden.

Een van de 10 belangrijkste ontdekkingen over kanker in 2019

Onderzoekers hebben een tot voor kort onbekende “aanpassing” ontdekt die zich in kankercellen voordoet, waardoor ze zich beter door het lichaam kunnen verspreiden. Door hun “dieet” te veranderen, kunnen de kankercellen weefsels binnenvallen waar energiebronnen – zoals glucose – beperkt zijn.

Een mammacarcinoomcel in 3D
Foto: National Cancer Institute,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24058870

Onderzoek uitgevoerd door een team van The Institute of Cancer Research (ICR) in Londen, laat zien dat een eiwit genaamd AKR1B10 de cellen helpt om hun energie stofwisseling om te zetten van glucose naar vetzuren. Hierdoor zijn ze in staat om te overleven in weefsels waar glucose als brandstof minder beschikbaar is.

Wanneer de niveaus van AKR1B10 hoog zijn, vermindert dit de afhankelijkheid van cellen van suiker als brandstof en verhoogt hun vermogen om vetzuren als alternatieve bron te gebruiken.

De onderzoekers zagen dat AKR1B10 op hoge niveaus tot expressie werd gebracht, kanker op nieuwe plaatsen in het lichaam kan laten groeien, terwijl lage niveaus van het eiwit de groei in nieuwe organen belemmeren.

Cellen vermijden normaal het gebruik van vetzuren als brandstof, omdat er toxische bijwerkingen zijn. Hoge niveaus van AKR1B10 beperken deze toxische bijwerkingen, waardoor kankercellen gedijen in nieuwe delen van het lichaam.

Het tegenovergestelde is ook waar – het uitschakelen van het vermogen van de kankercellen om vetzuren te gebruiken vermindert hun vermogen om tumoren te vormen op nieuwe plaatsen in het lichaam.

Overlevingsmechanismen van kanker

Professor Clare Isacke, hoogleraar moleculaire celbiologie bij borstkanker van het ICR, legt uit: “Kankercellen moeten hard werken om wortel te schieten en om een nieuwe tumor te vormen”.

“Wanneer tumorcellen onderweg zijn naar andere delen van het lichaam, een proces dat metastase wordt genoemd, moeten ze nog harder werken om de reis te overleven en om zich aan te passen aan de beschikbare energie- en voedingsbronnen, waar ze zich op dat moment bevinden”.

“Onze studie heeft het belang aangetoond van het aanpassings- en leerproces van kankercellen om verschillende voedingsstoffen en energiebronnen te gebruiken om te overleven. We ontdekten dat hoge niveaus van het AKR1B10-eiwit tumorcellen helpen om zich aan te passen aan de nieuwe omgeving, wanneer kanker zich verspreidt van de borst naar andere organen, zoals de longen.

“Dit onderzoek heeft ons begrip aanzienlijk verbetert van de stofwisseling van kankercellen en metastatische terugval. Deze kennis kan leiden tot nieuwe mogelijkheden voor onderzoek naar nieuwe behandelingen voor patiënten met uitgezaaide borstkanker.”

Link naar het Engelstalige algemene artikel.
Link naar het wetenschappelijke artikel in: Nature Communications