Kinderen lijken niet zo erg ziek te worden van het Coronavirus. Maar klopt die aanname wel?

Uit eerdere berichten kregen we de indruk dat kinderen min of meer beschermd waren tegen het Coronavirus. Maar gezien de ontwikkelingen in de VS wordt daar nu aan getwijfeld. Wij doen verslag van twee publicaties, waarin deze tegenstelling wordt beschreven.

“Waarom lijken kinderen niet zo erg ziek te worden van het coronavirus?”

Publicatie in New Scientist: 12 maart 2020: Van Layal Liverpool:

Foto: Pixabay

Layal Liverpool schrijft: Het is algemeen bekend dat kinderen minder snel ernstig ziek worden en overlijden aan het nieuwe coronavirus. Uit een recent onderzoek onder 44.672 mensen met een bevestigde covid-19-infectie bleek dat kinderen onder de 10 jaar minder dan 1 procent van die gevallen uitmaken en geen van de 1023 sterfgevallen.

‘Dit is anders dan griep’, zegt Akiko Iwasaki van de Yale University. Bij griep worden jonge kinderen en ouderen meestal het zwaarst getroffen, dus waarom is het nieuwe coronavirus anders? Het is een beetje een mysterie.

Een eenvoudige verklaring zou zijn dat kinderen in de eerste plaats weerstand bieden tegen infectie, maar dat lijkt niet het geval te zijn. Een recent onderzoek heeft zelfs aangetoond dat kinderen net zo waarschijnlijk besmet raken als volwassenen. Hoe dan ook, kinderen die wel geïnfecteerd raken, hebben nog steeds minder kans om ziek te worden met Covid-19 en te sterven – een vergelijkbare trend als bij SARS of MERS, twee andere ernstige ziekten veroorzaakt door coronavirussen.
Dus, wat beschermt kinderen?

‘Op die vraag heeft nog niemand een goed antwoord’, zegt Iwasaki. Maar zij en andere experts vermoeden dat dit te maken heeft met de unieke manier waarop het immuunsysteem van kinderen op deze virussen reageert.
Een veel voorkomende complicatie van Covid-19, SARS en MERS bij volwassenen is het acute respiratory distress syndrome, waarbij de immuunreactie tegen het coronavirus overijverig wordt en levensbedreigende schade aan de longen veroorzaakt.

De resulterende lekkage van vocht- en immuuncellen in de longen veroorzaakt grote problemen, zegt Chris van Tulleken van University College London. Zelfs als die immuunreacties proberen te helpen door het virus aan te vallen, kunnen ze uiteindelijk de zuurstofopname in de longen blokkeren, zegt hij.

Omdat het immuunsysteem van kinderen zich nog steeds ontwikkelt, is een suggestie dat ze worden beschermd tegen dit type gevaarlijke immuunrespons – een Cytokine-storm genoemd – wanneer ze Covid-19 of vergelijkbare ziekten krijgen. Tijdens de SARS-uitbraak ontdekten twee onderzoeken dat kinderen relatief lage niveaus van ontsteking-aansturende cytokines produceerden, wat mogelijk hun longen beschermde tegen ernstige schade.

Dat verklaart niet waarom het immuunsysteem van kinderen anders reageert op coronavirussen dan op griep. Het kan te wijten zijn aan verschillen in het type cytokinerespons dat tegen elk virus wordt geproduceerd, zegt Iwasaki.
Kinderen kunnen ook profiteren van hun gebrek aan blootstelling aan coronavirussen in het verleden. Omdat ze langer hebben geleefd, hebben volwassenen meer kans dan kinderen om andere coronavirussen in hun leven te hebben ontmoet, zoals hoest en verkoudheid, en al antistoffen te hebben tegen deze mildere virussen.

Er wordt gesuggereerd dat deze bestaande antilichamen volwassenen er echt slechter van kunnen maken, omdat ze niet precies overeenkomen met het nieuwe coronavirus. “Soms zijn ongeëvenaarde antilichamen schadelijker dan goed”, zegt Wendy Barclay van Imperial College London.

Begrijpen waarom kinderen worden gespaard, is meer dan alleen wetenschappelijke nieuwsgierigheid. “Als we op de een of andere manier het immuunsysteem van de kinderen kunnen nabootsen met behulp van therapeutica of medicijnen, wordt het misschien gewoon een milde infectie, zelfs bij volwassenen”, zegt Iwasaki.
En alleen omdat kinderen niet ernstig ziek worden, wil nog niet zeggen dat ze niet bijdragen aan de verspreiding van het nieuwe coronavirus. “Het gevaar bestaat dat u zelfgenoegzaam wordt omdat de kinderen niet ernstig ziek worden”, zegt Iwasaki.

Er zijn al aanwijzingen dat geïnfecteerde volwassenen zonder symptomen het virus kunnen verspreiden en hetzelfde kan gelden voor kinderen. ‘Het kan een goede preventieve maatregel zijn om scholen te sluiten’, zegt Iwasaki.
Een recente casestudy beschreef een jong kind met covid-19 met een hoog virusniveau maar zonder symptomen. Of kinderen met deze aandoening al dan niet besmettelijk zijn, is nog niet bekend, maar het zal van cruciaal belang zijn om deze pandemie aan te pakken.

Bron: The New Scientist van 12 maart 2020:  https://www.newscientist.com/article/2237259-why-dont-children-seem-to-get-very-ill-from-the-coronavirus/#ixzz6IpX2xllF

Een publicatie, die 3 weken later in The Guardian wordt gepubliceerd vertelt een ander verhaal.

Foto: Pixabay

Treft het coronavirus jonge Amerikanen harder dan we dachten? 

The Guardian: Danielle Renwick Woensdag 1 April 2020 

Bijna 40% van de patiënten die werden opgenomen in een ziekenhuis waren jonger dan 55 jaar en 20% was tussen de 20 en 44 jaar. Wetenschappers zoeken naar het bewijs.

Eerdere rapporten uit China lieten zien dat ouderen en chronisch zieken het meest kwetsbaar waren voor Covid-19. Toch is een alarmerend aantal jongeren in de Verenigde Staten met ernstige infecties in het ziekenhuis opgenomen. Volgens de ‘Centers for Disease Control and Prevention’ was bijna 40% van de Amerikaanse Covid-19-patiënten die in het ziekenhuis waren opgenomen jonger dan 55 en zelfs 20% was tussen de 20 en 44 jaar oud. In zeldzame gevallen zijn zelfs kinderen gestorven nadat ze ziek waren geworden met Covid. -19. Drie experts interpreteren de gegevens.

Worden er meer jongeren ernstig ziek met Covid-19 dan verwacht?

Dr. Timothy Brewer: De gegevens waren eigenlijk vrij consistent in veel verschillende landen. Aanvankelijk waren mensen erg gefocust op sterftecijfers en de sterftecijfers bij jonge volwassenen zijn vrijwel overal waar je kijkt laag. En ik denk dat mensen dat interpreteerden om te betekenen dat jonge volwassenen niet besmet raakten en niet ernstig ziek werden. Naarmate er meer gegevens uitkwamen over ziekenhuisopnames en infectiepercentages, ontdekten we dat dit niet het geval was.

Een recent onderzoek uit Shenzhen, China, toonde aan dat jongeren net zo goed besmet raken als ouderen. Nu we meer gegevens over de ziekenhuisopnames krijgen, zien we dat jonge volwassenen inderdaad met ernstige ziekten kampen. Het grote verschil tussen hen en oudere volwassenen is dat de sterftecijfers bij jonge volwassenen lager zijn.

Dr. Edith Bracho-Sanchez: Volwassenen en mensen met onderliggende medische aandoeningen worden hier ongetwijfeld het meest door getroffen. Maar het Amerikaanse publiek als geheel heeft een groot verschil in basisgezondheid. Bijna twee op de tien kinderen in dit land hebben obesitas; en bijna vier op de tien jongvolwassenen. En dat is slechts een basismaatstaf voor gezondheid bij het Amerikaanse publiek. (Red.: Voor grote groepen laagopgeleide jonge Amerikanen ligt het gezondheidsniveau beduidend lager).

Helaas is in Amerika niet de hele bevolking in topconditie.

Dr. Christopher J L Murray: We maken ons grote zorgen over het interpreteren van de gerapporteerde gevallen, omdat het in hoge mate een representante is van wie wordt getest. Op sommige plaatsen, zoals hier in de VS, werden [meestal] oude mensen getest. Dus we hebben grotendeels gekeken naar de overlijdensgegevens. Wat we wel weten is dat het sterftecijfer onder de bevolking bij mensen onder de 50 jaar beduidend lager is dan voor mensen van 80 jaar en ouder.

Er zit veel vertraging in de gegevens. We hebben dus redelijk goed grip op bevestigde gevallen en sterfgevallen, maar leeftijdsopbouw en ziekenhuisopnamegegevens zijn op dit moment erg fragmentarisch.

Foto: Pixabay by Lindsay Fox

Wat is het effect van specifieke gezondheidsproblemen – zoals vapen (roken van E-sigaretten red.) of obesitas – op iemands gevoeligheid voor een ernstige infectie?

Murray: We weten het gewoon niet. We moeten meer specifieke gegevens zien om dat te begrijpen.

Zijn lagere sterftecijfers onder jongeren een gevolg van tekorten en artsen die schaarse middelen aan jongeren toewijzen?

Brewer: Er is een grote variatie in sterftecijfers in het hele land. In de VS bedraagt ​​het sterftecijfer ongeveer 1,5%. In Italië is dat ongeveer 9%. In Zuid-Korea zijn ze onder de 1% en in Duitsland onder de 0,5%. Een deel daarvan heeft te maken met het feit of de gezondheidszorgsystemen overbelast zijn, en ander deel is de leeftijdsverdeling van de bevolking. Italië heeft bijvoorbeeld een oudere bevolking dan de Verenigde Staten of Zuid-Korea.

Heeft u ernstige kinderziekten van Covid-19 gezien?

Bracho-Sanchez: Ja, ik heb een paar kinderen naar het ziekenhuis gestuurd. Het komt overeen met wat de nationale en internationale gegevens laten zien; de kinderen die ik naar het ziekenhuis heb gestuurd, hebben onderliggende medische aandoeningen waardoor ze immuun-gecompromitteerd zijn. Hoewel het waar is dat de meerderheid een milde ziekte zal hebben, zijn er enkele kinderen en jongvolwassenen die een zeer ernstige ziekte zullen hebben, en dat kan niet genoeg benadrukt worden.

Wat begrijpen we over het herstel en de mogelijke langetermijneffecten van een ernstige infectie?

Brewer: Het duurt veel langer voordat mensen hiervan herstellen dan we dachten. We zullen op de lange termijn moeten zien, maar een van de dingen die we van tuberculose hebben geleerd – wat een totaal andere ziekteverwekker is – is dat zelfs als je de tuberculose geneest, veel mensen op lange termijn longschade oplopen. En dat is een grote zorg bij Covid-19, en het is iets dat we in de toekomst zullen leren.

Geraadpleegde experts:

    Dr Edith Bracho-Sanchez, assistent-professor kindergeneeskunde en directeur pediatrische telegeneeskunde aan Columbia University-New York Presbyterian Morgan Stanley kinderziekenhuis

    Dr. Timothy Brewer, hoogleraar epidemiologie aan de UCLA Fielding school voor volksgezondheid en geneeskunde, en een lid van de afdeling infectieziekten, aan de David Geffen school voor geneeskunde aan de UCLA

    Dr. Christopher J L Murray, instituutsdirecteur van het Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME), professor and chair of health metrics sciences at the University of Washington.

Bron: The Guardian: 1 april 2020

https://www.theguardian.com/us-news/2020/apr/01/coronavirus-young-americans-covid-19?CMP=Share_iOSApp_Other