Over MedZ-Online

MedZ-Online staat onder redactie van voormalig huisarts R.O. van Heukelom (tevens oprichter van Medichain B.V.). Sinds eind 2018 is MedZ Online geheel onafhankelijk. De banden met Medichain en het voormalige tijdschrift MedZ zijn in goed overleg afgesloten.

Via MedZ-Online delen wij graag onze passie over de moleculaire wereld van levende organismen. Onderzoek op het gebied van genetica, celbiologie, oncologie en hersenonderzoek zijn slechts een paar voorbeelden waar het om draait bij fundamenteel onderzoek naar het leven.

We verwonderen ons er keer op keer over hoe onvoorstelbaar mooi het leven is geregeld. Als we alleen al kijken naar de werking van individuele lichaamscellen is dat al een wonder, maar als we ons bedenken hoe ze onderling via moleculaire regelmechanismen communiceren en kunnen groeien dan gaat dat ons begrip verre te boven en rest ons alleen verwondering.

Het geheel van lichaamscellen, weefsels en organen en de samenhang tussen al deze levende weefsels binnen een geheel organisme zijn van een indrukwekkende complexiteit. Het geheel geeft ons een imponerend beeld van de kracht van de schepping, Niet alleen van de aarde met al zijn bijzondere dier- en plantsoorten, maar ook binnen de microkosmos van de celbiologie.

Onze verwondering over hoe het leven binnen de moleculaire wereld gereguleerd wordt kent geen grenzen. Dankzij fundamenteel moleculair onderzoek komen we steed een stapje dichterbij om deze fascinerende wereld, met al zijn fijne regelmechanismen die binnen een organisme plaats hebben, te begrijpen. Onze kennis over de oorzaken van kanker, hart- en vaatziekten, diabetes etc, etc. zou nooit zo ver zijn gekomen als wetenschappers geen fundamenteel onderzoek zouden doen. Het is te danken aan al die slimme wetenschappers, die de raadsels van het leven weten te ontrafelen. Dankzij hen heeft de geneeskunde de afgelopen 15 jaar een enorme ontwikkeling mogen doormaken. We leven in een tijd dat de wetenschap met grote regelmaat nieuwe oplossingen ontdekt om ziektes te voorkomen of te genezen. Daarom zullen de komende jaren in wetenschappelijk opzicht hele spannende jaren worden.

MedZ-Online bericht over die onderwerpen, die interessant kunnen zijn voor artsen, onderzoekers en voor geïnteresseerde leken. Zo nu en dan publiceren we een opiniërend artikel. Tevens proberen we met enige regelmaat interessante artsen of wetenschappers te interviewen​.

N.B.: Mocht u zelf iets willen schrijven voor MedZ-Online of een interview aan willen vragen neem dan gerust contact met ons op. Wij delen graag blogs of interessante artikelen van derden, mits die binnen ons concept passen. Stuur ons een mail via ons contactformulier met uw voorstel.

Na goedkeuring van de moderator zullen deze worden geplaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *