Over MedZ-Online

MedZ-Online is voortgekomen uit de samenwerking van Medichain met MedZ (het vaktijdschrift voor praktijkhoudende huisartsen). De artikelen die in 2014 t/m 2017 in MedZ zijn gepubliceerd, onder de noemer “Praktijkzaken”, werden tevens gepubliceerd in MedZ-Online. Een kleine selectie van deze artikelen is behouden.

MedZ-Online staat onder redactie van voormalig huisarts Bob van Heukelom (tevens oprichter van Medichain B.V.).

Sinds eind 2018 is MedZ Online geheel onafhankelijk. De banden met Medichain en het tijdschrift MedZ zijn in goed overleg afgesloten.

Via MedZ-Online delen wij graag onze passie over de moleculaire wereld van levende organismen. Onderzoek op het gebied van genetica, celbiologie, oncologie en hersenonderzoek zijn slechts een paar voorbeelden waar het om draait bij fundamenteel onderzoek naar het leven.

We verwonderen ons er keer op keer over hoe onvoorstelbaar mooi het leven is geregeld als we kijken naar de werking van individuele lichaamscellen en hoe ze onderling via moleculaire regelmechanismen communiceren en kunnen groeien.
Het geheel van lichaamscellen, weefsels en organen en de samenhang tussen al deze levende weefsels binnen een geheel organisme zijn van een indrukwekkende complexiteit. Het geheel geeft ons een imponerend beeld van de kracht van de schepping, Niet alleen van de aarde met al zijn bijzondere dier- en plantsoorten, maar ook binnen de microkosmos van de celbiologie.

Onze verwondering over hoe het leven binnen de moleculaire wereld gereguleerd wordt kent geen grenzen. Dagelijks komen we dankzij het fundamenteel moleculair onderzoek een stapje dichterbij om deze fascinerende wereld, met al zijn fijne regelmechanismen, die binnen een organisme plaats hebben te begrijpen. Onze kennis over de oorzaken van kanker, hart- en vaatziekten, diabetes etc, etc. zou nooit zo ver zijn gekomen als wetenschappers geen fundamenteel onderzoek zouden doen.  Onze bewondering voor de knappe wetenschappers, die de raadsels van het leven weten te ontrafelen is groot. Dankzij hen heeft de geneeskunde de afgelopen 15 jaar een enorme ontwikkeling mogen doormaken. We leven in een tijd dat de wetenschap met grote regelmaat nieuwe oplossingen ontdekt om ziektes te voorkomen of te genezen. Daarom zullen de komende jaren in wetenschappelijk opzicht hele spannende jaren worden.

MedZ-Online publiceert over medische wetenschappelijke onderwerpen, die interessant kunnen zijn voor artsen en wetenschappers, maar die ook leesbaar zijn voor geïnteresseerde leken. Zo nu en dan publiceren we een opiniërend artikel. Tevens proberen we met enige regelmaat interessante artsen of wetenschappers te interviewen​.

N.B.: Mocht u zelf iets willen schrijven voor MedZ-Online of een interview aan willen vragen neem dan gerust contact met ons op. Wij delen graag uw blogs of interessante artikelen van derden, mits die binnen ons concept passen. Stuur ons een mail via ons contactformulier met uw voorstel. Na goedkeuring van de moderator zullen deze worden geplaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *