Via MedZ-Online delen wij graag onze passie voor moleculair medisch wetenschappelijk onderzoek.
Dagelijks verschijnen er in wetenschappelijke tijdschriften honderden artikelen over nieuwe ontdekkingen die er zijn gedaan. Vaak gaat dit over ministapjes, maar al die ministapjes bij elkaar kunnen voor een belangrijke doorbraak zorgen.
De enorme vooruitgang die er in de afgelopen decennia is geboekt in de moleculaire biologie, heeft er voor gezorgd dat ziektes tegenwoordig veel beter en met minder bijwerkingen behandeld kunnen worden. Deze vooruitgang zou nooit zijn geboekt als fundamenteel wetenschappelijk onderzoek niet meer wordt ondersteund. Wij publiceren daarover in korte artikelen (leestijd < 6 minuten) uit gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften.
Wij wensen u veel leesplezier.
Door deze kennis weten we zoveel meer over hoe prachtig het leven functioneert op de kleinst mogelijke schaal. Dit is het terrein dat zich afspeelt op de nanometer, waar moleculen met elkaar in staat zijn om dode materie tot leven te wekken.
Als we alleen al kijken naar hoe onvoorstelbaar gecompliceerd een individuele lichaamscel is gebouwd, dan is dat op zich al een wonder. Als we ons dan ook nog bedenken dat al die minuscuul kleine nano-organellen allemaal feilloos met elkaar samenwerken, waardoor een levende cel als een orkestlid zijn bijdrage levert om van het organisme als geheel een goed functionerend wezen te maken.
Kleine chemische fabriekjes
De lichaamscellen zijn in feite allemaal individuele kleine chemische fabriekjes, die op nano-schaal met andere cellen, via gespecialiseerde signaalmoleculen en ingewikkelde moleculaire regelmechanismen met elkaar communiceren. Als alles goed verloopt dan kunnen ze groeien en zich vermenigvuldigen. Van dat proces weten we de laatste jaren steeds meer. Maar hoe dat allemaal kan werken, gaat dat ons begrip nog altijd verre te boven.
Hoe meer we te weten komen over hoe lichaamscellen, weefsels en organen zelfstandig kunnen functioneren en groeien, dan worden we daar enorm door geïmponeerd. Maar als we ons dan beseffen dat er tussen deze structuren nog een fijn afgestemde supra-cellulaire samenhang moet bestaan, zodat er ‘levende’ weefsels en organismen kunnen ontstaan, dan wordt onze verwondering alleen maar groter.
Het functioneren van levende organismen getuigt van een dermate indrukwekkende complexiteit dat ons alleen nederigheid rest.
Oorzaak van ziekte bij de wortel aanpakken en behandelen
Dankzij fundamenteel moleculair onderzoek komen we steeds een stapje dichter bij om deze fascinerende wereld te begrijpen. Onze kennis over de oorzaken van kanker, hart- en vaatziekten, diabetes en andere ziekten, zou nooit zo ver zijn gekomen als wetenschappers geen fundamenteel onderzoek zouden doen. Dankzij hen heeft de geneeskunde de afgelopen 15 jaar een enorme ontwikkeling mogen doormaken.