Vaccin tegen ziekte van Parkinson.

Bevindingen van het tweede deel van fase 1-onderzoek bij behandelde patiëntengroep

UB-312, een experimenteel vaccin dat wordt ontwikkeld voor de ziekte van Parkinson door Vaxxinity, stimuleerde de productie van antilichamen gericht op alpha-synucleïne en vertraagde de clustering van eiwitten in het hersenvocht (CSF) van patiënten. Het vaccin is ontworpen om het immuunsysteem van de patiënt te stimuleren om antilichamen aan te maken tegen toxische vormen van alpha-synucleïne, waardoor de clustering of aggregatie wordt gestopt. Het wordt beoordeeld op veiligheid en het vermogen om antilichamen te activeren zoals bedoeld in een fase 1-klinische studie.

“Dit kwartaal hebben we ons eerste bewijs van mechanisme aangetoond in ons UB-312-programma voor Parkinson’s,” zei Mei Mei Hu, CEO van Vaxxinity, in een persbericht van het bedrijf.

Parkinson vaccin richt zich op aggregatie van alpha-synucleïne

De ziekte van Parkinson wordt veroorzaakt door de progressieve disfunctie en dood van dopaminerge neuronen, zenuwcellen die de neurotransmitter dopamine produceren, voornamelijk in een deel van de hersenen genaamd de substantia nigra.

Waarom deze neuronen sterven bij Parkinsonpatienten is niet volledig begrepen, maar de vorming van alpha-synucleïne-eiwitklonters wordt verondersteld een belangrijke rol te spelen. Deze klonters zijn giftig voor hersencellen, en klonters in één cel kunnen de vorming van alpha-synucleïneklonters in naburige cellen triggeren.

UB-312 bevat een synthetisch stuk van het alpha-synucleïne-eiwit, samen met immuun-stimulerende moleculen die tot doel hebben de productie van antilichamen gericht op het eiwit op te wekken.

De tweedelige fase 1-klinische studie (NCT04075318) schreef eerst 50 gezonde volwassenen in, in de leeftijd van 40 tot 85, op één locatie in Nederland. Ze werden willekeurig toegewezen aan drie injecties van UB-312 in doses variërend van 40 tot 2000 microgram, of een placebo, en werden bijna een jaar lang gevolgd.

Resultaten toonden over het algemeen aan dat UB-312 goed werd verdragen bij drie doses tot 300 microgram. De meeste bijwerkingen die mogelijk of waarschijnlijk gerelateerd waren aan de medicatie waren hoofdpijn en reacties op de injectieplaats, zoals pijn en gevoeligheid, die met de tijd verdwenen. Hogere dosering werd stopgezet nadat een patiënt ernstige griepachtige symptomen ontwikkelde.

Meest krachtige antilichaam respons gezien bij patiënten behandeld met hogere UB-312-dosis

Antilichamen tegen het alpha-synucleïne-eiwit waren detecteerbaar bij volwassenen die het UB-312-vaccin kregen bij doses van 100 tot 300 microgram, beginnend bij week negen van de studie en tot week 45. Zes patiënten die drie doses van 300 microgram kregen, hadden de krachtigste respons, met antilichamen die werden gedetecteerd in het CSF.

Het tweede deel van het onderzoek testte doses van 100 of 300 microgram bij mensen met vroege of milde tot matige ziekte van Parkinson.

Volgens het bedrijf doorbrak UB-312 met succes de immuuntolerantie — het vermogen van het lichaam om zijn cellen en weefsels te herkennen en te voorkomen dat het immuunsysteem ze aanvalt — bij 12 van de 13 patiënten die de dosering voltooiden.

UB-312 vertraagde ook de aggregatie van alpha-synucleïne in het CSF van patiënten, wat aangeeft dat antilichamen tegen het toxische eiwit de bloed-hersenbarrière kunnen passeren en eenmaal daar kunnen binden aan hun doel.

Vergeleken met een placebo verminderde UB-312 ook de aggregatie van alpha-synucleïne bij Parkinsonpatiënten in de loop van de tijd, zo meldde het bedrijf.

“We hebben duidelijke doelbinding waargenomen met geaggregeerd alpha-synucleïne in het CSF van patiënten, wat aangeeft dat UB-312-geïnduceerde antilichamen de bloed-hersenbarrière kunnen passeren en de toxische pathologie van de ziekte van Parkinson kunnen aangaan,” zei Hu.

Vaxxinity merkte op dat wetenschappers doorgaan met het bestuderen van gegevens uit het onderzoek, dat naar verwachting in maart zal worden afgerond.

UB-312 kan ook andere hersenziekten behandelen die worden gekenmerkt door aggregatie van alpha-synucleïne, zoals Lewy body dementie en meervoudig systeem atrofie, merkte het bedrijf op.

Onderzoekgegevens resulteren uit een tweejarige samenwerking gefinancierd door The Michael J. Fox Foundation for Parkinson’s Research.

Keywords: Michael J. Fox Foundation, hersenziekten, Lewy body dementie, Parkinson’s vaccin, UB-312, alpha-synucleïne, fase 1-onderzoek, antilichamen, veiligheid, immuunsysteem, toxische eiwitten. Bloed-hersenbarrière, immuun-tolerantie, toxische eiwitten, neurologische pathologie, ziekte van Parkinson, Dopaminerge neuronen, substantia nigra, alpha-synucleïneklonters, klompvorming, immuunsysteem, klinische studie, bijwerkingen.