Zo ligt u niet meer wakker van praktijkstress!

Iedere arts maakt regelmatig heftige ervaringen mee in de praktijk.  Of het nu gaat om een ingrijpend ziektebeeld  bij een patient, een klacht, of om gedoe met het personeel, het kan een gezonde slaap behoorlijk in de weg zitten.  Deze vijf tips helpen je om de stress aan het eind van de dag makkelijker van af te zetten.

Geen enkele arts is vrij van stress. Je maakt vaak zulke ingrijpende gebeurtenissen mee dat het vrijwel onmogelijk is om hier stoïcijns onder te blijven. En dan hebben we het nog niet eens over al die klussen die je iedere dag weer moet afwerken: Die patient die je nog zou bellen of waar je beloofd heb nog langs te gaan. De declaraties die weer moeten worden doorgezet. De arbeidscontracten die nog moeten worden aangepast, enz., enz. .


“Als arts maak je vaak  zulke ingrijpende gebeurtenissen mee, dat het vrijwel onmogelijk is om hier stoïcijns onder te blijven”


Het blijft maar door je hoofd malen. Daardoor val je veel te laat in slaap en begin je niet uitgerust aan de nieuwe dag.
Overkomt dit je geregeld? Dan is de kans groot dat je in een vicieuze cirkel van chronische stress terecht komt. Je begint steeds meer geprikkeld te raken en uiteindelijke ervaar je ook stress die door kleine dingen wordt veroorzaakt, waar je volger niet om zou malen.

Ben je huisarts praktijkhouder dan geef je leiding aan een team en heb je een grote verantwoordelijkheid. Ben je medsich specialist dan drukt de eindverantwoordelijkheid voor de patient zwaar op je schouders. Je maatschap kan je dan soms tot steun zijn, maar als de persoonlijke verhoudingen binnen de maatschap niet optimaal zijn, dan kan dat ook een bron van chronische stress zijn.  Het is dan juist belangrijk om op lange termijn een goede nachtrust te genieten om de juiste, weloverwogen beslissingen te nemen.

Het is voor veel artsen onvermijdelijk dat ze hun werk zo nu en dan mee naar huis nemen.  Vaak moet je stoom afblazen na een drukke dag en blijven je gedachten in een cirkel steeds terugkeren naar alle spannende gebeurtenissen van die dag.

Zorg je ervoor dat je de deur van je praktijk op de juiste manier achter je dicht doet, dan slaap je een stuk rustiger, zo denkt althans zakenvrouw Deborah Bright in een artikel op Harvard Business Review. Ze geeft vijf tips om je werk van je af te schudden op het eind van de werkdag.

Hoe voorkom je dat je gestresst thuis komt?

Bestaan er nog huisartsen zonder smartphone? Vast wel, maar dat aantal is klein. Heel handig zo’n technisch hoogstandje, waar je alles in kunt terugvinden, maar dat is ook een bron van aanhoudende onrust. Het is ook je kantoor op zak, met alle  binnenkomende e-mails en telefoontjes. Het eerste wat je kunt doen is om die stoorzender zo nu en dan het zwijgen op te leggen.


De smartphone: Het eerste wat je kunt doen is om die stoorzender zo nu en dan het zwijgen op te leggen.


Het helpt om je smartphone zo in te stellen dat je niet continue gestoord kan worden door meldingen en onnodige telefoontje. Bekijk de tips voor je smartphone onder aan deze blog.

Tip 1: voer nog één kleine taak uit

Tip: beantwoord een mail op het einde van de dag

Volgens Bright kan het nuttig zijn om op het eind van de dag nog één taak af te ronden. Dit kan van alles zijn: een mail beantwoorden, een telefoontje plegen of een afspraak maken. De reden dat je dit zou moeten doen, is dat je hierdoor op het einde van de dag een goed gevoel krijgt over je gedane werk. Eindigen met een work-in-progress zou minder bevredigend zijn, omdat je op het einde van je dag niet het gevoel krijgt iets te hebben afgesloten.

Tip 2: schrijf een to-do-list

Het is handig om een to-do-list bij te houden, of je dat nu digitaal doet of op papier. Bright raadt aan om hier je taken op te noteren, in volgorde van belangrijkheid. Als je de meest belangrijke dingen eerst afmaakt, kun je die alvast afvinken. Hoe meer afgevinkte taken je ziet, hoe meer vertrouwen je krijgt in het afronden van de taken die nog op je te wachten staan, gaat het idee.

Tip 3: ruim je bureau op

Een opgeruimd bureau zorgt voor een opgeruimd hoofd

Klinkt als een open deur, maar zeg eens eerlijk: ruim je je bureau iedere dag op? Bright haalt een studie aan, waarbij respondenten aangeven dat zij met een niet opgeruimd bureau de volgende ochtend opnieuw dezelfde stressgevoelens kregen als de dag ervoor. Logisch ook: de chaos op je bureau herinnert je aan je vele taken. Een opgeruimd bureau zorgt dan ook voor een opgeruimd hoofd, beargumenteert Bright.


Al deze stappen bij elkaar zouden volgens Bright
dagelijks slechts 10 tot 15 minuten van je tijd vergen. 


Tip 4: gebruik een eind-van-de-dag-ritueel

Schijnt te helpen, volgens Bright: het zogeheten eind-van-de-dag-ritueel. Dit kan van alles zijn. Bijvoorbeeld het telefoontje naar je partner over wat jullie gaan eten, het uitzetten van je computer of het op slot doen van je kantoordeur. Het idee hierachter is dat je door dit dagelijkse ritueel realiseert dat je werkdag er weer opzit. Gebruik de overige uren in je dag om te ontspannen, zodat je je de dag erop weer fris kunt richten op de groei van je bedrijf. Groeien doe je immers niet in de late avonduurtjes.

Tip 5: begin de avond positief

Een positief gesprek kan wonderen verrichten

Na het werk vragen de meeste mensen thuis: ‘Hoe was je dag?’ Volgens Bright is dit niet de manier om het avondgesprek te beginnen. Dergelijke conversaties vervallen namelijk al snel in geklaag van alle partijen over het werk. Je kunt volgens haar beter vragen wat voor leuke dingen er vandaag zijn gebeurd. Op een positieve manier, dus: zo haal je meer energie uit de conversatie. Volgens Bright loont het ook om vooral te vragen naar wat de ander heeft gedaan en na een stressvolle dag niet ellenlang uit te wijden over de vele taken die je zelf had. Dat komt morgen wel weer.

Al deze stappen bij elkaar zouden volgens Bright dagelijks slechts 10 tot 15 minuten van je tijd vergen. Tel daarbij op de extra tijd die je hierdoor ’s nachts slapend doorbrengt en de rekensom lijkt snel gemaakt. Worth the try, is het niet?

Heb je daar niet genoeg aan dan is onze laatste tip zeker de moeite waard om te proberen.


Leer mindfulness mediteren bijvoorbeeld met de ‘Headspace’ app.


Extra tip 6:  Gebruik een mindfulness app.

Een mindfulness app zoals ‘Headspace’, kan je leren om anders tegen je zorgen en je onrust aan te kijken en veel rust in je hoofd brengen. Er zijn veel apps daarvoor beschikbaar, maar volgens de Bas van der Veldt, het boegbeeld van Afas Software, is Headspace een van de betere apps daarvoor. Vooral de prettige stem en de geleidelijke opbouw van hun programma zorgt voor een dagelijkse diepe ontspannende ervaring.

Hopelijk hebben deze tips een positieve uitwerking op je werkplezier.
Veel succes!

Referenties:

  1. Stel je smartphone in zodat je minder wordt afgeleid:  tech breaks en telefoonvrije periodes.
  2. De vijf tips van Deborah Bright uit Harvard Business Review:   https://hbr.org/2017/11/how-to-let-go-at-the-end-of-the-workday
  3. Bron: Sprout.nl: “Vijf tips om je werk van je af te schudden op het eind van de werkdag”.
  4. Headspace: https://www.headspace.com